Парадокси

9 ноември 2006

"Тим Бърнърс-Лий, създателят на световната мрежа счита, че тя излиза от контрол". И в подзаглавие: "Интернет е в опасност и може да се използва за манипулиране на съзнанието на безбройните потребители".

Забавното е, че тревога бие сайтът "Социални права България", определящ себе си като електронен форум на българските правозащитни организации. "Той [Тим Бърнърс-Лий-б.м.] предупреждава – се казва в публикацията, –  че мрежата излиза от контрол и скоро може да се окаже в ръцете на силите на злото <…> Ученият е убеден, че трябва да се създаде „друга, обновена и по-съвършена от настоящата мрежа“."

Тази "новина" е много популярна в мрежата, сигурна съм, че всички са я чули. Цитираната статия се позовава на в. La Stampa. Предполагам, повечето издания са обърнали внимание на информацията, разпространена от BBC.

Самият Бърнърс-Лий определя публикуваното от BBC като an unfortunate article. Той се оплаква, че думите му са били преиначени и от The Guardian. Сър Тим отрича да е говорил, че блогосферата е място, където неистините са много повече от истините. Точно обратното, настоява интернетчикът – интернет е място, което много бързо се изчиства от лъжата. Ако някой те е подвел веднъж, просто изтриваш линка към блога му и забравяш за него. Старата и досадна традиция на вестникарите да игнорират аспекти, които не могат да бъдат изнесени в заглавие и да всеят страх, е причината за недоразумението, допуска Тим Бърнърс-Лий. "Но ние очакваме нещо по-добро от  The Guardian и BBC" е справедливата му забележка.

Сър Тим заключава: за щастие, има бог… Шегувам се разбира се. Думите му са следните: "Но, за щастие, имаме блогове. Ние можем да публикуваме това, което действително мислим, дори когато то е невярно предадено".

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: