IBM предупреждава Oracle

31 октомври 2006

Във вчерашния си брой Financial Times дава трибуна на директора по технологиите на IBM Кристоф Кльокнър. "Ако Oracle иска да създаде мощна алтернатива на съществуващите варианти на Linux, те тръгват по много хлъзгав път, – заявява той. – Позициите на Linux ще се окажат застрашени, ако всички други производители на софтуер и потребителите на техните продукти ще бъдат принудени да тестват продуктите си за съвместимост с новата версия на Linux от Oracle. Пазарът ще се окаже силно раздробен, а разходите на участниците в него ще нарастнат силно".

Експертите се страхуват, че Linux може да повтори съдбата на Unix. На времето няколко големи производители на компютри, включително IBM, Hewlett-Packard и Sun, пуснаха собствени версии на Unix, които не бяха съвместими една с друга. Това минимизира предимствата на системата. Като резултат от това конкурентите на Microsoft без да искат сами разчистиха пътя за Windows.

Още с появата на Linux на пазара, IBM започна да поддържа този продукт и заради желанието си да ограничи влиянието на Windows върху сегмента на приложенията за сървъри, както и на софтуер за бизнеса. 

От Oracle твърдят, че ще продават със собствената си марка продукт, който е копиран от Red Hat и ще се различава само по някои "кръпки" към него. По същия начин, казват те, действа и Red Hat като предлага своя версия на Linux.

Powered by Qumana

2 Коментари “IBM предупреждава Oracle”


  1. Много шум за нищо (вероятно ПР акция). Една нова дистрибуция нищо не може да застраши, има вече стотици..

  2. illa Says:

    Не знам. Не разбирам нищо нито от софтуер, нито от пазари. Имам навик да си събирам такива информациийки по папките – верни или не, после помагат да си обясни човек някои неща 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: