Геополитика

31 октомври 2006

Вече имах възможност да цитирам руското бизнес-издание РБК, което си сътрудничи с Handelsblatt. Да напомня, че с Handelsblatt сътрудничи и нашият "Капитал".

Та днес РБК бие тревога – "Троянски кон пред вратата на Русия" и подзаглавие: "Пратеник на Германия прокарва американски интереси в Средна Азия". С леко паникьосан тон авторът на статията обяснява, че вчера е започнала обиколка на немския външен министър в Казахстан, Узбекистан, Туркменистан, Таджикистан и Киргизия. Точно в такъв ред намалява енергетичният потенциал на тези страни. Щайнмаейр ще лобира за тръбопроводите Баку-Тбилиси-Джейхан и Баку-Тбилиси-Ерзерум, които транспортират каспийски нефт и газ като заобикалят Русия. Освен това има опасност туркменците да се отметнат от договореното с Газпром изкупуване на местния газ до 2028 г.

Под въпрос са руските интереси и в областта на електроенергетиката в района, да не говорим за очакваното излизане на Таджикистан от прегръдката на Москва в замяна на снемане на санкциите срещу азиатската държава. "Ако Русия и Китай не предприемат контрамерки, техните регионални опори – Евроазиатската икономическа общност, Шанхайската организация за сътрудничество и Организацията по Договора за колективна сигурност, могат да бъдат пречупени", безпокои се Аждар Куртов – експерт от Фондацията "Азия-Аналитика".

Точно Германия… 

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: