Из Мрежата

30 октомври 2006

В суматохата може да сте пропуснали новините. Или да не сте им обърнали внимание. Та да напомня.

1) Арестуван е гръцки блогър. И то не защото той самият нещо е написал, а защото е създал сайт – блог агрегатор (blogme.gr). И покрай другото, представял съдържанието на друг блог (funel.blogspot.com), който осмивал някакъв телевизионен проповедник. Понеже FunEL е хостван, както се вижда, в Blogger, т.е. на американски сайт, гръцките власти подгонили Антонис Ципропулос – собственика на blogme.gr. (Източник на информацията The Register).

2) Китайските власти възнамеряват да принудят блогърите да се идентифицират с истинските си имена, а не с никове. Надявам се, всички разбират какво означава това. (Информация от AFP).

3) Говори ли ви нещо датата 7 ноември? Да? Не знам дали е случайно избрана, но точно на 7 ноември Репортери без граница организират интересна акция – триене на черни дупки. Акцията цели да популяризира борбата против ограничаване на свободата на словото в интернет. Избрани са 13 "черни дупки" – страни, в които на свободния достъп до информация се гледа като на привилегия, а не като на право. На 7 ноември в 12 ч. българско време желаещите могат на посетят специален сайт и да "изтрият" от картата на света тези черни дупки.

4) Алън Леви – президент на EMI, в лекция пред студенти от London Business School заявил, че "the CD is dead". Той смята, че бъдещето е в продажбите на дигитални записи. Макар да се надява и физическите носители да се задържат на пазара още някое време, ако се комплектоват с още нещо. (Информацията е от един специфичен сайт).

Powered by Qumana

13 Коментари “Из Мрежата”

 1. powx Says:

  За Китай е нормално да правят такива неща, но гърция. В България доколкото знам, досега, няма цензурира на блоговете. Но знае ли човек какво може да се случи в бъдеще.

  Не мисля, че Алън Леви е напълно прав за CD-тата, примерно аз като си купувам музика предпочитам да е на cd отколкото в дигитален формат. Просто си харесвам цялото оформление на диска : )

 2. illa Says:

  Да, с Китай всички свикнахме някакси, но за Гърция си е малко шокиращо. Ако нещата стоят наистина по този начин. Знам ли.
  За CD-тата май всички се чудят. Факт, че информацията не е особено популярна – може просто някой нещо да не е доразбрал от лекцията му.

 3. Георги Фурнаджиев Says:

  От години ме мъчи един въпрос и сега, без да му е тук мястото ще си го задам. В какво, аджеба, се състои проблема да си кажеш истинското име в интернет?

 4. illa Says:

  Ами то е същото като тайния вот при гласуване – ако искаш, пазиш го в тайна; ако не ти пука, казваш си. Въпросът е да имаш право на избор дали да си кажеш или не.
  А за Китай си има съвсем практическо значение – кой ще вика: „Ела, Вълчо, изяж ме“.

 5. Георги Фурнаджиев Says:

  Illa, ми то Вълчо да не е глупак? Ако мно-о-о-ого иска ще те намери пък ако ще и хиляда ника да сложиш. (Само да не те стресна отново 🙂 )

  Остават два въпроса – защо пишеш неща, ако не ти стиска да си кажеш кой си и каква лична позиция може да се публикува в блог ако никой не знае личността на пишещия.

  А наистина си е право на избор. Голям проблем ми е на моменти, че съм избрал да съм от малцинството хора, които не различават „реален“ от „виртуален“ свят – за мен втория е част от първия. Вероятно защото България все пак не е Китай …

 6. illa Says:

  Така е. Вълчо може да те намери. Обаче:
  1) трябва да те търси съгласно закона
  2) ще трябва да положи някакви усилия, колкото и да са малки.
  Това – в кръга на шегата 🙂
  Кое е по-важно: да си кажеш каквото мислиш или да се знае, че ти си го казал? Това е като проблема с кокошката и яйцето. Обаче си е проблем ))
  Блогът може да се разглежда и като публичен разговор със себе си. Затова твърдя, че блогът не е само медия, понякога изобщо не е медия.
  И за мен виртуалното си е част от реалното, затова и настоявам да се запази правото на избор да не се идентифицираш, когато това не е задължително по закон. Като ти проверяват билетчето в градския транспорт, не ти искат лична карта ))

 7. Георги Фурнаджиев Says:

  Значи ще опрем до гледна точка. За мен двете неща вървят в пакет – мнение и автор. Мисля, че ако изказваш мнение публично трябва да ти стиска да си кажеш и кой си. За разговри със себе си си има други форми …

 8. illa Says:

  Защо да са в пакет? На кое вярваш – на човека или на становището? Т.е. ако едно и също нещо ти казват двама души, на единия ще повярваш, а на другия – не?
  Ето ти пример за погрешно поставен въпрос 🙂
  Но. Аз не ти искам пари на заем. Нито се опитвам да ти продам нещо. Защо ти е да знаеш името ми?
  Още един пример за такъв въпрос 🙂
  Но какво от това, че аз знам името ти?

 9. Георги Фурнаджиев Says:

  Не изменяй думите ми.

 10. illa Says:

  Не ги изменям. Просто се опитвам да вникна в тях. И ти задавам уточняващи въпроси.

 11. Eneya Says:

  1) Пълен абсурд, много се надявам да не стане масова практика.
  2) Още по-пълен абсурд. Съмнявам се, че ще успеят да се наложат. Твърде голяма опасност крие за потребителите.
  3) ще посетя, със сигурност. Мерси, че ме подсети 😉
  4) Хъъъъм, не знам колко бързо ще умре CD, сещам се за една много прословута реплика.
  „Никой нма да има нужда от повече от 64 MB RAM.“
  Да бе, как не 😉
  Затова не е разумно да се правят такива прогнози.
  Ммм, бях забравила колко много информация може да се намери тук 😉

 12. illa Says:

  Eneya, още по-абсурдно звучи (т.1) като се има предвид, че по същото време в Атина се провежда международна конференция за бъдещето на интернет и свободата на словото. Какво да се прави, стават такива абсурди навсякъде по света.
  А за Китай – вече имам чувството, че там всичко е възможно. Знам ли…
  Та такива ми ти работи 🙂

 13. funEL Says:

  Hello there. We don’t know Russian.
  Many Thanks for the report. We need it.
  The fact is that. We have a satirical blog dedicated to D. Liakopoulos.
  Liakopoulos brings a new kind of messianic fascism in Greece.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Liakopoulos


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: