Нали съм наивна,

27 октомври 2006

тая история с фотосесията на немските войници ме потресе. Дотолкова, че не ми се обсъждат подробности от изображенията. Предполагам, някои вече са видели и прочели в "Билд". Който не е чел, може да добие представа, ако знае немски или има прилична online преводачка. 

Както стана ясно, снимките са от 2003 г. Редакцията на "Билд" е отказала да предостави снимките на военното командване. Въпреки това шестимата униформени са идентифицирани. Само двама от тях продължават да служат в Бундесвера и ще бъдат съдени от военен съд. Останалите обаче могат да бъдат депортирани в Афганистан и съдени там.

Поругаването на мъртвите, освен неприятни асоциации с не толкова далечното минало на Германия, е морално осъдим акт във всички култури. Черепът на снимките е от общ гроб, но засега е неизвестно дали в него са погребани талибани, муджахидини или руски войници от времето на съветската окупация през 80-те години на ХХ в.

Каквото и да се окаже, немската армия (и държава) е поставена в твърде деликатно положение. "Фотографите" ще сринат добрата репутация на немците в Афганистан, създадена още от времето на Първата световна война. Освен това, скандалът ще настрои антинемски мюсюлманския свят, което би могло да рефлектира върху частите, които Германия изпрати в Ливан.

На всичкото отгоре бе съобщено, че израелски изтребители вчера са прелетели доста ниско над немски военен кораб, патрулиращ бреговете на Ливан. По съобщение на израелското командване това е било провокирано от несанкциониран полет на немски хеликоптер преди това.

Powered by Qumana

2 Коментари “Нали съм наивна,”


  1. Абе в какво се превърнаха съвременните войни? В акции по връзки с обществеността? Десетина полудели от тъпня лапета могат да предизвикат политическо сътресение в цял свят. Подобна историйка имаше преди година-две в Косово, където скандинавски войници (май) бяха измислили весела песничка за да разкарат скуката..
    Защо наемат въобще войници, да наемат ПР специалисти…

  2. illa Says:

    Ами какво беше казал Клаузевиц – че войната е продължение на политиката с други средства. А сега политиката наникъде не е без PR 🙂
    Всъщност, рядко някоя тъпня може да предизвика сътресение. Но може да стане добър повод за него…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: