Преглед на печата

26 октомври 2006

РБК Daily – руски ежедневник, под чиято глава има надпис "Със сътрудничеството на Handelsblatt" (подобно сътрудничество има и между нашия "Капитал" и немската издателска група), та РБК Daily днес публикува статия, озаглавена "Новата «студена война»".

Статията е писана по повод посещението на генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер в Москва. След като запознава читателите с фактите, вестникът надълго представя мненията на анализатори, които намират, че сътрудничеството между НАТО и Русия е било възможно заради отслабването на Русия в началото на 90-те години на ХХ . Но "сега паритетът е възстановен – през последните няколко години Русия укрепна както икономически, така и политически, затова е необходимо кардинално да се промени схемата в отношенията. Грузинската криза и обсъждането на Енергетийната харта нагледно демонстрираха, че Москва е напълно готова да върви към максимално изостряне на отношенията със Запада".

Отчита се като успех за Русия, че украинският министър-председател В.Янукович е направил официално заявление в Брюксел, че "украинският народ не иска да влиза в алианса [НАТО]". "Друг успех на Москва – посочва статията, е развитието на Шанхайската организация за сътрудничество и Организацията по Договора за колективна безопасност [по азбучен ред: Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Русия, Таджикистан, Узбекистан], които според оценките на експерти в близко бъдеще ще се превърнат в пряка алтернатива на алианса [НАТО] и в бариера, спираща проникването му в Кавказ и Средна Азия".

 Друг руски ежедневник – "Ведомости" в статия "Нужно е подслушване – МВР знае как да спре екстремистите", посочва: "В МВР <…> се вземат мерки за създаването на центрове по лингвистична експертиза, които да анализират печатната продукция дали съдържа призиви към сваляне на съществуващия строй". Това е цитат от думите на заместник-министър на вътрешните работи на Русия.

Powered by Qumana

7 Коментари “Преглед на печата”

 1. Eneya Says:

  „1984“ било литературна измислица..
  Как не!

 2. illa Says:

  Е, това няма нищо общо с поста ми за силата на блоговете 🙂

 3. Георги Фурнаджиев Says:

  Eneya, Eneya, Eneya, младо си още и невинно … Мен питай какво може и какво не, ама няма да ти кажа, че съм добро момче и не обичам да приказвам, пък и съм подписал трудов договор … е не със службите де 🙂

 4. illa Says:

  Ау, Георги, взе да ме плашиш
  🙂

 5. Георги Фурнаджиев Says:

  Страшен мъж съм аз:)
  Да те плаша? Аз? Ами ако бях написал че имам общо със службите нямаше да се уплашиш значи? Ах ти, нямаш страх от МеВеРе!!!:)

 6. illa Says:

  Знам ли, знам ли… То на никого да нямаш доверие 🙂
  Впрочем, това за доверието е друга моя любима тема, ама още не съм я премислила достатъчно. Мисля, мисля и не се сещам, че трябва да ме е страх 🙂

 7. Eneya Says:

  *трепер*
  😉


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: