Какво могат блоговете?

25 октомври 2006

Нищо.

Преди няколко дни писах, че блоговете в LiveJournal, писани на кирилица, минават под руска юрисдикция и никой нищо не казва какво ще стане с личните данни на българските блогъри. Впрочем, самите български блогъри си мълчат. Много е вероятно те да не знаят или да не разбират за какво става въпрос. Но руските блогъри знаят и разбират. Според допитване до потребителите на руския сегмент на сайта, над половината от тях са категорично против сделката. За това писа и най-четеният блог в света – BoingBoing.

И какво? Нищо!

Добре, не знам колко българи използват LiveJournal. Знам само, че от всичките около 650 хил. блога, водени на кирилица, само половината са на руски. Но е относително частен проблем, така е.

Пак в BoingBoing имаше пост, посветен на българския сайт bezmonitor.com. И пак какво? Нищо! Никоя традиционна масмедия (с малки изключения) не обърна внимание на проблема. Никой не попита на какво основание слепите потребители на интернет бяха лишени от достъп до произведения на българската литературна класика. Може би основателно, може би не. Но никой не попита за фактите. А каква е ролята на масмедията по дефиниция? Да информира за фактите.

Блогърите в България питаха. И не получиха отговор. Какво могат блоговете? Нищо.

Powered by Qumana

11 Коментари “Какво могат блоговете?”

 1. Георги Фурнаджиев Says:

  Доколкото разбрах от предишният ти пост основният проблем е, че руското законодателство позволява някой да задължи новият собственик на сегмента на LiveJournal, да „издаде“ личните данни на хората.
  Блоговете събират две страни – автор и читател. Единият пише, другият чете. Не можем да съдим читателя си за реакцията, която предизвиква писанието ни …
  Освен това каква реакция очакваш след публикацията в BoingBoing? 325 хиляди души да си преместят блоговете? За един ден е трудна работа, да не говорим, че първо трябва да научиш за сделката, след това да знаеш руското законодателство, после да решиш дали това те притеснява. Това, последното, според мен е най-важно … Не зная от кога е промяната в собствеността, нека мине малко време.

  За bezmonitor.com … Оф, айде да не коментирам, че ще тръгна да отговарям на въпроса за основанието …

 2. Eneya Says:

  Хмм, това доста беше дъвкано Герги (за основанието говоря). И основание има. Но не обсъждаме сега това.
  Иначе… разбираш ли точно в това е красотата на цялото нещо. Нищо не им пречи да се вдигнат и да се преместят, защото цялото преместване не изисква толкова усилия, а с няколко щраквания всички ще знаят за това.
  😉
  И хайде, 350 хиляди души няма да се изнесат, но достатъчно ще имигрират 🙂

 3. illa Says:

  Георги, опазил ме господ да съдя някой читател – било мой, било на някой друг. Целта ми беше само да информирам, за да може всеки за себе си да реши какво да прави, ако има блог на LJ.
  Има огорчение в поста ми, да. Но то не идва от това, че никой не реагира на МОИТЕ писания. Както и да е.
  Сделката е сключена, цената е $20 млн. Смущаващото е, че не отговарят на въпросите дали всичко, що е свързано с кирилицата, ще бъде пренесено на руски сървъри. Не отговарят какви са плановете им за развитие на ресурса и пр. Още не били решили – това отговарят по всички интервюта, както от американска, така и от руска страна. Ти би ли си купил нещо за $20 млн без да имаш идея какво ще го правиш?
  Това пак го казвам като информация. Подчертавам, че никого не призовавам да напуска LJ. Има един такъв термин „информирано съгласие“ – та гледам да информирам, пък съгласието си е работа на всеки ))
  Очакваната от мен реакция е обсъждане, търсене на повече информация и споделянето й с другите. Поне що се отнася до този казус.

 4. illa Says:

  Eneya, аз мисля, че не ми вярват особено за LJ, струва им се, че силно преувеличавам. Фактите, които съобщавам съм ги научила от интервюта (включително записи на радиоинтервюта) на Б.Фицпатрик, основателя на LJ. Както и интервюта на Антон Носик, който ще ръкови точно развитието на проекта по отношение на блоговете (но и той не знае какви са плановете за развитието, де 🙂 ). Нямам основания да мисля, че фактите са неточни.
  Относно интерпретацията ми на тези факти, от което се старах да се въздържам – от интепретиране на фактите, но тя се съдържа в BoingBoing, нямаше как да избягам от това… Оставям на читателите да се съгласят или не с такава интерпретация. Просто ми се искаше да чуя мнения.
  А аз моето решение съм си го взела.

 5. Георги Фурнаджиев Says:

  Illa, е те това могат блоговете – да информират. Да предизвикат размисъл.

  Не се отчайвай – погледни статистиката за това колко пъти са четени писанията ти по въпроса. Всеки път те са накарали някого да се замисли, предизвикали са химическа, биологическа или каквато е там реакция в мозъка му … Колко от твоите читатели или на BoingBoing имат блогове в LJ, какво биха направили е друга работа.

  Изглежда е още рано да очакваме, че един блог може да предизвика „всенародно вълнение“, „вълна от протести“ и т. н. но пък и онова „Какво могат блоговете? Нищо.“, с което започваш повече да не съм го видял. 🙂

 6. rahenna Says:

  хм, че аз възнамерявам да пиша за това. в култура.

 7. illa Says:

  Аз съм за. Пиши! (удивителната не е израз на заповед, а на насърчение 🙂 ). Ще се радвам.

 8. rahenna Says:

  да. извънредно интересна е ситуацията.

 9. illa Says:

  Интересна е, да. Позволява всякакви тълкувания в най-различни аспекти.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: