Космосът и авторското право

18 октомври 2006

За повечето хора Марк Шътълуърт е вторият космически турист, първият африканец, летял в космоса, ексцентричен млад милионер. За компютърните специалисти Шътълуърт е разработчик на Debian и основател на фондацията Ubuntu. Шътълуърт би трябвало да се обяви за светец от привържениците на движението за свободна култура.

В скорошно интервю Марк Шътълуорт казва: "Сигурен съм, че с течение на времето всички програмни продукти ще са свободни. Това ще бъде истинският старт на програмирането. С други думи, само след няколко години на вашия десктоп, на сървърите и даже в мобилните телефони ще има само свободен софтуер".

Последният проект, над който работи Шътълуърт е разработката на дистрибутив, базиран на Линукс, предназначен специално за южноафриканската правителствена администрация. Бизнесменът се гордее с работата си за повишаване достъпността и внедряването на свободния софтуер в образователната система на ЮАР. Много популярна в страната е системата Freedom Toaster – "верига" от пунктове, където всеки може да получи CD с копие от свободен програмен продукт.

Значението на делото на Шътълуърт е във възраждането на първоначалния смисъл на съществуването на авторското право – да се даде възможност за максимално широко разпространение и достъпност на постиженията на културата и науката, от една страна, и насърчаване на дейността по създаването на такива продукти, от друга страна. Или казано по друг начин – заплащането на продуктите да възмездява разходите по създаването им, но не и да стане източник на печалби.

Шътълуърт е ярък пример за човек, който е успял да натрупа значително състояние от създаването и разпространяването на свободен софтуер. Т.е. той доказва, че е възможна такава система на прилагане на авторското право, при която ще бъдат постигнат и двете цели, които са имали предвид бащите на този правен отрасъл.

Вероятно, отново гледам прекалено оптимистично на бъдещето. Може би идеализирам Шътълуърт. Но съм убедена, че единствено възможното развитие на правото на интелектуалната собственост е именно в такова направление.

А какво общо има Космосът? "Не е възможно да видиш Земята от космоса и да не останеш поразен от красотата на момента. Гледаш през илюминатора и разбираш, че този момент е невероятно крехък и мимолетен. Стараеш се да не го изпуснеш, да видиш всичко, което можеш и да вземеш със себе си това впечаление за цял живот", казва Шътълуърт.

От космоса по-ясно се виждат истинските неща.

Powered by Qumana

5 Коментари “Космосът и авторското право”


 1. Марк Шатълуърт съвсем не е такъв, какъвто го представяш. Също не е и не е бил разразботчик на Дебиан, но това не е толкова важно. За представата му за конкуренцията и авторското право можеш да прочетеш коментара му към http://www.joachim-breitner.de/blog/archives/60-Launchpad,-Google-and-why-Microsoft-is-not-the-problem.html.

  Никога стремежът му не е бил свободата – Убунту съдържа несвободен софтуер, като „Каноникал“ дори спонсорират разработката му. Той е и авторът на „философията“ на Убунту: „The Ubuntu community is built on the ideas enshrined in the Ubuntu Philosophy: that software should be available free of charge, […]“; с други думи – той не вижда смисъл да се печели от софтуера директно, по-скоро завоалирано чрез „услуги“, които по същество са несвободни и базират успеха си на същите принципи, на които е стъпил и собственическия софтуер.

  Това, което е „видял от Космоса“ е, че навярно би направил много пари от глупостта на хората. Някои от нас това го виждат и от Земята.

 2. illa Says:

  Съгласна съм. Целта ми не беше да представя Шътълуърт, а идеята си за развитието на авторското право ))
  Признавам, нищо друго не знам за него, освен това, което съм написала. Подозирах, че нещата не са съвсем такива, но си позволих с един украсен пример да илюстрирам идеите си.
  Освен това – „свободно“ не значи „безплатно“. Това е съществена разлика. Но, струва ми се, че е по-добре еволюцията да върви по този път. Не твърдя, че съм права – както казах, май съм прекалена оптимистка…


 3. О, никой не говори, че свободно = безплатно, точно обратното. Услугата „Launchpad“ в момента е безплатна, но не е свободна. Страхът на „Каноникал“ е, че ако я направят свободен софтуер, други хора ще дублират услугата и няма да остане хляб за тях. Горе-долу такъв е и страха на „Майкрософт“ и останалите компании, които разработват несвободен софтуер.

  Пример за свободна и платена услуга, което е напълно етично, е LiveJournal.com (макар да имат и безплатен вариант). Затова моя блог е именно там.

 4. illa Says:

  Мили боже! Тъкмо ще поствам тъжната новина. Не знам, може за теб да не е тъжна, но мен ужасно ме разстрои и цял ден пренасях блога си от LiveJournal в Blogger. Сега почвам да пиша, ако ти е любопитно, прочети поста, който ще се получи 😦


 5. Schöner und motivierender Beitrag. Danke


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: