Дон Хусто

29 септември 2006

Чудех се с кого да го сравня. С Пушкин, който си издигна неръкотворен паметник на човешкия дух и стремеж към творчество? С Гауди, който започна да строи ръкотворен паметник на човешките търсения, на необичайното, на безграничната фантазия? Е, Дон Хусто едва ли може да се мери с тях. Но строи паметник – паметник на стремежа към надминаване на собствените възможности, на стремежа към нещо възвишено.

Вече 45 години Хусто Гайего Мартинез строи катедрала на около 20 км от Мадрид. Без благословията на църквата, без разрешение на властите за строеж. Строи сам, с подръчни материали – празни опаковки от дезодоранти, кутии от безалкохолни напитки… От време на време строителни фирми му подаряват истински строителни материали. От време на време доброволци му помагат.

Дон Хусто е доста популярен – за него има статия в Wikipedia, дейността му е отразявана от масмедиите. BBC съобщава, че са се появили надежди постройката да бъде узаконена от властите. Сайтът Citynoise.org е публикувал серия снимки на катедралата и на самия строител.

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: