Интересното е около MySpace

14 юли 2006

Първо, Google май вече не ми е интересен за сметка на MySpace.
Второ, вече писах за покупката на Wired от Condé Nast. Днес пък чета забавна информация за MySpace, публикувана в Wired News.
Трето, забавната информация е пряко свързана с проблемите на авторското право.
Та. Andrew Raff напява цитат от изявление на сенатор Ted Stevens по проблемите на Интернет ("The internet is just a series of tubes"). Записва музикалното си произведение и го публикува в MySpace. Но MySpace са помолени от "потърпевшия" сенатор (или от негово име) да изтрият творбата на Raff, тъй като той е използвал без разрешение думи на Ted Stevens, т.е. нарушил е авторските права на последния. И администрацията на MySpace удовлетворява искането на сенатора.
Обаче. Andrew Raff е наскоро е завършил право. И знае, че думите на сенатора от Аляска се трактуват като изявление на човек от представителен орган на власт и не подлежат на закрила от разпоредбите за авторското право. Протестът е уважен от MySpace и страницата на Andrew Raff е възстановена. Защо обаче е трябвало първо да я изстрият, та чак след това да проверяват? Andrew Raff благодари на Wired News и на The Washington Post, че са отразили проблема и по този начин са му съдействали за възстановяване на справедливостта.
MySpace си има и далеч по-сериозни неприятности. Friendster успява да получи патент върху "системата, методите и инструментите за онлайн свързване на ползвателите в компютърна система, основана на техните отношения в рамките на социална мрежа". Какви ли ще са последствията? Не само за MySpace…
P.S. Току-що notifier-ът ми съобщи, че и Daily Kos е отразил премеждията на Andrew Raff. Нямаше начин.

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: