Бележки по авторското право

11 юни 2006

Преамбюлът на Бернската конвенция за закрилата на литературните и художествените произведения:

The Contracting Parties,

Desiring to develop and maintain the protection of the rights of authors in their literary and artistic works in a manner as effective and uniform as possible,

Recognizing the need to introduce new international rules and clarify the interpretation of certain existing rules in order to provide adequate solutions to the questions raised by new economic, social, cultural and technological developments,

Recognizing the profound impact of the development and convergence of information and communication technologies on the creation and use of literary and artistic works,

Emphasizing the outstanding significance of copyright protection as an incentive for literary and artistic creation,

Recognizing the need to maintain a balance between the rights of authors and the larger public interest, particularly education, research and access to information, as reflected in the Berne Convention, <…>

Пълният текст на конвецията (с преамбюла) намерих на сайта на UCLA, а не на сайта на WIPO. Колкото и да е странно. На български, естествено, е преведено това, което е публикувано от WIPO – т.е. вместо преамбюла е публикуван текстът на договора, с който за последен път е ревизирана конвенцията.

Защо е важен преамбюлът към който и да е нормативен акт? Защото в него се дава философията, смисълът на този акт и гледната точка, от която трябва да се тълкуват разпоредбите.

Както посочват специалистите по американската конституция, в нея е ясно посочено – авторското право се закриля само с оглед развитието на науката и изкуствата, но не и за извличане на печалби. Друг е въпросът, че и в САЩ решенията на съдилищата не са твърде убедителни в това отношение. Меко казано.

В нашия закон няма изричен текст, който да говори за баланс между правото на автора за достойно възнаграждение и правото на информация и на достъп до произведенията на науката и изкуството. Но духът и на нашия закон отвежда именно към такова разбиране.

Или: акцентът пада върху правата на автора, а правата на държателите по принцип са производни. Освен всичко друго.

Два момента относно актуалната тема из блогосферата:

1. Електронната библиотека не е точно библиотека. Няма, като че ли, легално определение, но по личното ми мнение това, което се нарича електронна библиотека, е база данни по смисъла на ЗАПСП.

2. Тъй като не съм се интересувала от семейния живот на Елин Пелин, не знам коя е съпругата му, децата му. Защо това е важно? По ЗАП от 1951 г. авторското право се прекратява със смъртта на автора и по изключение се наследява от преживелия съпруг (до смъртта на този преживял съпруг) и/или от децата (до навършване на пълнолетие). През 1956 г. текстът се изменя като преживелият съпруг става носител на наследствените авторски права пожизнено, ако не сключи последващ брак, а децата – до завършване на образованието си, но само до навършване на 24 г. Елин Пелин умира през 1949 г. Т.е. авторските права върху произведенията му не са прекратени само при положение, че съпругата му не е сключила последващ брак, била е жива, а децата му – непълнолетни (респективно под 24 г.) към 1972 г., когато режимът на авторското право се променя радикално. Т.е. ако към 1972 г. авторските права вече са били прекратени, то произведенията на Елин Пелин могат да се ползват свободно, независимо, че не са изминали 70 години от смъртта му.

Powered by Qumana

3 Коментари “Бележки по авторското право”

 1. Вени Says:

  Привет 🙂
  Странно е, че ден или два преди теб се замислих по същите пролблеми – E-библиотеките и copyright-а

  – Дори и да се смята е-библиотеката за база данни, тя попада под същия безумно рестриктивен режим по нашия закон

  – Откъде стигаш до извода, че и духът на нашия закон толерира правото на информация?

  Благождаиря за преаембюла 🙂

  Ако темата е от интерес за теб, нека я продължим тук, а не в поста, чияйто линк ти дадох..

 2. illa Says:

  Темата ми е много интересна. И ще се радвам да я продължим.
  В момента съм малко разконцентрирана, защото вчера се наложи да си форматирам диска, та затова сега не отговарям по същество. Ще го направя малко по-късно през деня.

 3. illa Says:

  Моля за извинение, че толкова закъснях с отговора!
  Сигурно съм оптимист от наивност, но засега вярвам, че ситуацията в областта на авторското право ще се развива към по-добро.
  Дали нашият закон толерира правото на информация? Да речем, правото на информация е конституционно право. Макар в ЗАПСП да няма изрична разпоредба, то подходът на законодателя подсказва за нежелание да се нарушава конституционния текст:
  1. Акцентът е именно върху правата на автора като се подчертава, че други лица могат да са носители на авторски права само по изключение (Чл. 5. Автор е физическото лице, в резултат на чиято творческа дейност е създадено произведение. Други физически или юридически лица могат да бъдат носители на авторско право само в случаите, предвидени в този закон.).
  2. Изрично са въведени изключения по отношения на обектите на авторско право – най-важното, според мен: идеи и концепции не са обект на авторско право (т.е. в България не би бил възможен процес срещу Дан Браун, да речем 🙂 ). Това е в чл.4.
  3. Дори когато дадено произведение е защитено, предвидени са доста случаи, в които ползването може да става без разрешение (дори) на автора – с или даже без заплащане на възнаграждение.
  4. За разлика от американския закон, в нашия се извеждат на преден план неимуществените права на автора. Те са тези, които са безспорни (ако не се оспорва самото авторство, разбира се). А защитата на неимуществените права трудно може да затрудни достъпа до информация.
  Сигурно има и други аргументи в полза на това, че законът сам по себе си търси баланса между правата на автора и идеята да не се пречи на разпространението на информация. Въпросът е в ресурсите, с които разполагат не авторите, а придобилите някои техни имуществени права лица – ресурси, които им позволяват да се преборят за по-изгодното за тях приложение на закона.
  Аз поне така виждам нещата.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: