Доверието към медиите

2 май 2006

BBC и Reuters организират двудневен форум "Силата на доверието". Една от темите, които ще бъдат обсъждани, е за ролята на масмедиите. Във връзка с тази дискусия се провежда дипитване със съдействието на NetPulse Interactive Network of PoliticsOnline Inc.
Въпроси и резултати до момента:
Най-интересна ми е таблицата за разпределение по възрастови групи на отговорилите на въпроса: "Какво мислите за съдържанието на блоговете?":

P.S. Таблицата е въз основа на непрезентативно допитване до потребители на сайта на BBC. Отговорите, дадени при официалното проучване, са обобщени в статията Trust in the Media. Reuters също направи публикация, коментираща резултатите от анкетата. 

Powered by Qumana

4 Коментари “Доверието към медиите”

 1. Вени Says:

  Това а част от всички данни и създава неточно впечатление. Дала си само таблицата с възрастовото разпределение на отговора „по-скоро не вярвам“, а има още 4 възможни отговора. Така само от гледането на тази таблица излиза, че колкото е по-млад човек, толкова по-малко вярва, а не е така.

 2. illa Says:

  Ами, ето още едно доказателство, че на блоговете не може да се има много вяра ))
  Дадох само тази таблица, защото ме изнанада такова разпределение на отговорите. Като повод за размишления. Аз си мислех, че е изключено да се получи подобно ранжиране. А ето, че можело ))
  Разбира се, въпросите са много. Всеки с по няколко възможни отговора. И – разбити по различни признаци. Затова съм дала линк, за да се види цялостната картина.
  При това, на сайта е отбелязано, че тия данни евентуално ще се използват от BBC, но не са представителни, нямат кой знае каква стойност. Ето, това трябваше да кажа – пропуск от моя страна. Разчитах, че интересуващите се ще го прочетат. Което не ме извинява.
  Днес Reuters публикува статия (http://go.reuters.com/newsArticle.jhtml?type=topNews&storyID=12049140&src=rss/topNews) за проекта. Очевидно, коментира се напълно представително проучване, защото се основава на около 10 хил. отговора, докато на въпросите на BBC са отговорили (към момента) повече от 45 хил.

 3. Вени Says:

  Благодаря за линковете, твърде интересни данни и анализ. това ме изкефи – „днешните вестници са вчерашната блогосфера“.

  струва ми се обаче, че хората у нас вярват на медиите значително по-малко (днес видях пак данни за това в поредното изследване на „Маркет линкс“. Интересно на какво се дължи – дали на различна методология, или в действителност българите сме си Тома Неверни?

 4. illa Says:

  Май си страдаме от някакъв синдром „Тома Неверни“ ))
  Имам чувството, че при директно зададен въпрос „Вярвате ли?“, най-напред ни идва на ум думичката „не“. Дори и в конкретния случай да не е съвсем така и да си вярваме в нещото, за което ни питат. Сякаш се стесняваме да говорим позитивно.
  Може и да не съм права…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: