Google и авторското право

17 март 2006

Тия дни ми се мярна заглавие, че 2006 е лоша година за Google. Очаква се съдията по делото срещу правителствените структури да задължи компанията да предостави исканите данни след като обемът им беше намален значително.

За сметка на това обаче, от нова година насам Google печели второ дело по искове за нарушаване на авторското право. През януари съдът в Лос Анджелис постанови, че публикуването на thumbnail версии на изображения в Google’s image search не противоречи на закона.

Сега съд в Пенсилвания не намери достатъчно основания, потвърждаващи претенциите на Gordon Roy Parker (известен като Рей Гордън), че кеширането на негова публикация в Usenet и възможността откъс от книгата му да бъде показана нарушават авторските му права. Аргументите на Паркър се свеждат до това, че търсачката използва текста му, за да повишава атрактивността и, съответно, трафика си, благодарение на което привлича рекламодатели. А на всичкото отгоре, при зареждане на страницата с произведението на Паркър, се появява контекстна реклама, популяризираща писанията на конкурентите му.

Съдията обаче решил, че кеширането се извършва автоматично, няма съзнателна човешка дейност и, следователно, не може да става въпрос за умисъл.

Паркър се готви да обжалва. "Съдията, казва той, беше объркан и не знаеше какво точно означава cache".

Вчерашната статия в ZDNet с линк към съдебното решение (в .pdf формат).

Powered by Qumana

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: