Google като подбудител

7 март 2006

За едно добро дело – създаването на Европейска дигитална библиотека. В четвъртък Европейската комисия публикува някои подробности относно плановете си да създаде регионални центрове за цифровизиране на книги, филми, снимки, ръкописи и пр., съхранявани в библиотеките на Стария континент. Очаква се до 2008 г. да станат достъпни 2 млн. произведения, а до 2010 г. – 6 млн. Според Комисията, реалният брой на дигитализираните материали ще е много по-голям, тъй като всяка библиотека, архив или музей ще могат да препращат към собствените си виртуални фондове.
Народна библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“ е представена на сайта на Европейската дигитална библиотека чрез „визитна картичка“ и линк към официалната й страница. Публикувани са и кратки анотации за редки книги, съхранявани в националната ни библиотека. Снимка на страница от Енинския апостол, взета от сайта на европейския проект:
The Enina ApostleThe Enina Apostle

За съжаление, пълно участие в проекта вземат националните библиотеки на Сърбия и Хърватска, но не и българската национална библиотека.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: