Google Desktop 3

22 февруари 2006

„В началото Бог сътвори небето и земята.
И създаде Бог
И видя Бог всичко, що създаде, и ето, беше твърде добро.“

А Google създаде Desktop 3. И помисли Google, че е твърде добро. Но правозащитниците го не послушаха. И намериха опасност в новото творение.

Стига съм богохулствала. Да си го кажа човешки: Desktop 3 позволява търсене едновременно на няколко компютъра. Защото кешира данните от търсенето на сървърите на Google и пази тази информация 30 дни. И точно в това кеширане е проблемът – какво ще се случи при проникване в системата и кой по принцип ще има достъп до тези данни?

Правозащитниците напомнят за иска на правителствените органи за достъп до резултатите от търсенията с Google. Няма ли възможностите на Desktop 3 да доведат косвено до нарушаване на човешките права? Това питат от Electronic Frontier Foundation и намират опасността за съвсем реална.

От Американския съюз за граждански права (American Civil Liberties Union) пък са поискали Калифорнийският съд да отхвърли искането на правителството за достъп до данните за милиони търсения чрез Google. Адвокатът на организацията посочва: „Всеки ще се запита за какво е нужна такава информация и за какво ще се използва тя“. Правозащитниците не са съгласни, че правителството цели единствено да провери как действат филтрите, ограничаващи достъпа на деца до сайтове с порнографско съдържание.

Съдията James Ware ще изслуша страните на 13 март 2006 г. от 9:00 a.m. 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: