„Боже, колко мъка има по тоя свят, боже!“

22 февруари 2006

Не обичам да цитатнича. Днес, явно, ми е такъв ден. И щом веднъж съм тръгнала да се обяснявам, да кажа и за тая си „особеност“ да разглеждам темата за свободата на словото по остта изток-запад. Не е за баланс. И даже за сравнение не е. Защото сравнението предполага и някаква оценка тип „по-добро/по-лошо“. Нищо не е „твърде добро„. Но ми е интересно да видя как става това по различни начини.

По същество. Струва ми се, в нашата преса също се спомена, че заради „ония“ карикатури в Русия не само уволниха главен редактор – закриха цял вестник. Във Волгоград (бившия Сталинград, а още по-бивш – Царицин). Отначало и аз бях склонна да мисля, че рисунките са само повод. Да, ама не…

Разчу се за „затворен“ сайт, публикувал карикатурите. Не знам дали е единственият пострадал. Но за него се чу.

Накратко. bitchx.ru публикува картинките. След няколко дни сайтодържателят получава писмо от хостинг-провайдъра, че е махнал изображенията от сайта. Действието било инициирано от телефонно обаждане. От службите. Сайтодържателят обаче се заинатил, хоствал само спорното съдържание на друго място и в сайта си дал линк към него. Последвало ново обаждане, в резултат на което достъпът на потребителя до сайта бил напълно блокиран. На молбата да му бъде разрешено да копира поне част от съдържанието на сайта си, получил отказ. Хоствал сайт със същото име на украински сървър (към който е и посоченият от мен линк). В блога си авторът разказва историята. Откликът е голям. Особено сред руснаците, живеещи в други страни. Един от тях дори пише на техническия директор на компанията-хостинг провайдър за потвърждение. Получил го е. С публикуването на карикатурите сайтодържателят не е нарушил руските закони, но „от сайта, по молба на службите, е била махната информация, която по мнението на последните се разминава с политиката на Русия в момента“. И това е достатъчно. Според техническия директор. А ако има споразумение за сътрудничество между руските и украински служби, щял да види този сайтодържател къде зимуват раците. Щом се прави на толкова ербап.

Има много коментари към публикувата кореспонденция. Щеше ми се да копирам някои от тях, но… Ако някой се интересува, може да си ги прочете.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: