Google, Китай и свободата на словото

17 февруари 2006

Ще успее ли Google да излезе с чест от ситуацията? Ръководителите на компанията сами хвърлиха сянка върху репутацията на IT-гиганта. Корпоративната философия звучеше твърде привлекателно и спечели сърцата на много потребители: свобода на словото, „не прави зло“…

Какво се случи, обаче, в Китай? Ben Elgin се пита в BusinessWeek дали дивечът си е струвал патроните? И преди физическото пренасяне на сървъри на китайска територия Google е изглеждал доста добре на огромния пазар в Поднебесната. Поради простата причина, че търсачката давала пълна картина на сайтовете по даден въпрос. Включително и блокираните. Сега компанията доброволно се отказва от това си предимство. И на всичкото отгоре – след като вече са ясни последиците от подобно бизнес-решение на Yahoo!

Дали този проблем не е преекспониран в медиите? Catherine Yang пак в BusinessWeek вижда евентуален опит за реванш от страна на републиканското мнозинство заради подкрепата, която Google оказва на Демократическата партия при последните избори. Много хора във Вашингтон са обезпокоени от арогантността на Google, се казва в статията. „Те пренаписаха правилата на бизнеса. Сега искат да пренапишат и правилата, по които се работи във Вашингтон“.

И все пак претенциите към действията на Google са основателни. Дори се заговори за бунт на старата гвардия в Пекин и поводът е същият: цензурата. Jonathan Watts, кореспондент на The Guardian в китайската столица, разказва за писмото на 13 стари кадри на Комунистическата партия и допълва, че е станало известно за поредна забрана, наложена на интернет потребителите – не бива да се използват „всякакви аудио и видео продукти, както и електронни игри, които могат да застрашат националната сигурност, както и да подбуждат омраза към други нации“.
Reuters пък разпространи обширна статия на Ben Blanchard, озаглавена „Китай, атакуван от всички страни заради свободата на медиите„.

На чия страна се оказа Google в тази ситуация? A Yahoo!? A Microsoft? И какво ще им струва това?

Update: Още линкове по темата:

CNET.com – Capitol Hill’s fury on China

The Register – Google and Yahoo! take a beating

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: