Регулации

9 февруари 2006

Трябва ли да има регулация на интернет? Да, налага се, няма как.
Каква да е тази регулация:
– саморегулация?
– наложена отвън?
Правилният въпрос е не „каква“, а „до къде да се простира“. За щастие, глобализацията направи така, че източникът на информация на практика не подлежи на контрол. На контрол подлежат каналите. Защото, знае се, този който успява да представи своята гледна точка, той контролира. Очевидно, тезата, че интернет ограничава достъпа до информация заради нейния излишък, е меко казано некоректна. Проблемът е, дали може да стигне до всичко, което е „хвърлено в коша“.
Има опити информацията да се „приоритизира“  – да се ранжира така, че „нужната“ да има предимство, да се постави на по-избираемо място, да е по-достъпна на рафта, един вид мърчандайзинг. Това е в обществата с пазарна икономика. Смея да се надявам, че подобни опити ще си останат опити.
На друго място предпочитат да филтрират информацията – изобщо да я няма на рафта, да не стига до магазина. Великата китайска стена , както я наричат.
На трето – не се главоболят особено с филтри и стени… Казва се, доставчикът е виновен.  И потребителят. Интернет доставчиците се лицензират. Потребителите се регистрират с паспортните си данни. А службите имат достъп до всичко. Доставчикът отговаря за съдържанието, качено на сървърите му – ако не изтрие „екстремистките“ сайтове, най-малкото ще остане без лиценз. А екстремистка е всяка критика към властта. За сайтове, хоствани на неруски сървъри, отговорност си носи потребителят – ако смееш, отваряй „неблагонадеждни“ страници. Сам си си виновен. Като искаш много да знаеш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: