Право и справедливост

2 февруари 2006

Интересни особености на руската съдебна система:
1. Съдилищата (далеч) не винаги допускат „публика“ в съдебната зала.
2. Адвокатът може да получи копие от материали по делото само ако председателят на съда(?) му разреши да ползва копирната техника.
3. Протоколите на съдебните заседания се изготвят не от служители на съда, а от студенти. Съдията може да ги „поправя“ по собствено усмотрение. Окончателният протокол се изготвя не непосредствено по време на съдебното заседание, а в течение на някакъв срок след това.
4. Едва сега се въвежда практиката Върховният съд да обобщава съдебната практика. Без такова обобщаване всеки дявол може да си чете Евангелието, както му оттърва.
И след всичко това не разбирам как може да се говори за честност и справедливост на съдебния процес. За правовост въобще…
И може ли да има правова държава без ред?
А ако няма ред, може ли да има свобода? И ако редът не ни се вижда справедлив?

Интересен аспект – руското Министерство на информацията и телекомуникациите готви правилник за интеренет-провайдърите. Основен критерий, за да бъде разрешена дейността им, е скоростта на достъп. Като забранят LAN-а с ниска скорост, но и ниски цени, какъв ще е резултатът? Орязване на милиони потребители до Мрежата. Да им е честито! (Правилникът щял да влезе в сила в средата на годината. И това е ред…)

Данните са от днешния брой на „Ведомости“. Безсмислено е да давам линк, тъй като от утре достъпът до съответните статии ще е само платен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: