Quo vadis, Google?

25 януари 2006

„Колко ниско можете да паднете, [Google]?“ – пита John Oates, който отбелязва, че компанията е станала много популярна заради отказа си да предаде на американското правителство данни за резултатите от търсенията на потребителите. В същото време, подчертава авторът, от Google бяха щастливи да се съобразят с изискванията на китайските власти и да изключат определени страници от списъка със сайтове, съответстващи на запитването. Това ще попречи на IT гигантът да се гордее с привързаността си към свободата на словото и отстояването на човешките права.

Репортери без граници упрекват Google в лицемерие – те се борят за правата на потребителите си пред американското правителство, но не предлагат същата защита и на китайските потребители.

И това не е първият случай. В Германия бе ограничен достъпът до сайт за екстремен пиърсинг по молба на властите.

Вярно, засега няма подозрения, че Google са предоставяли на службите информация, подпомагаща идентифицирането на потребителите. А компанията разполага с огромни количества лични данни.

Google поддържа cookies с продължителност на живота до 2038 г., както и записи на IP адресите. Наскоро започна интегрирането на данните за резултатите от търсенето на дадения потребител, пощенската му кутия, социалните му контакти, навици, предпочитания. Това дава основание на Eric Schmidt да възкликне: „Google ще знае за вас повече, отколкото вие знаете за себе си“.

Загадката е, казва Andrew Orlowski, дали Google ще си признае, че записва всички тия данни за потребителите си или просто се надява, че повечето от тях не ги е грижа.

Телефонно проучване на Ponemon сред 1000 потребители показва, че 77 % от използващите търсачката, не знаят каква информация за тях се съхранява в компанията и че по нея те могат да бъдет идентифицирани.

Но 56 % от запитаните не искат тази информация да се предоставя на властите. Само 14 % не биха възразили данните да се използват при криминални случаи.

Всичко това говори, че битката за защитата на личната сфера в интернет далеч не е приключила.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: