Джеймс Бонд пасти да яде

25 януари 2006

Приблизително такова беше обобщението на вчерашните вестници по повод британо-руския шпионски скандал. Някои блогери се вълнуват от техническите подробности – какъв стандарт на безжична връзка е използван, какъв тип кодировка и пр. Английските вестници като цяло не отричат, че руските служби, докато са търсили шпиони под дърво и камък, са намерили нещо. Това, естествено, не е кой знае каква изненада. Но всички се съгласяват, че операцията на контраразузнаването не е била завършила. Защо тогава е било нужно да се разгласява точно сега.

Ясно е, че моментът не е избран случайно. Умилителен е акцентът, поставен от руснаците – не върху самия шпионаж, а върху това, че руските НПО се финансират от шпиони. Да не говорим, че набеденият за предател е служител в руския Хелзинкски комитет. Британците казват, че за никого не е тайна: финансират руски НПО и отделят 500 хил. паунда годишно за тази цел. Външнополитическият редактор на The Times Bronwen Maddox коментира, че цялата история е заради нелюбовното отношение на Путин към демократическите институции и желанието му да „докаже“, че единствената родолюбива правозащитна организация е т.нар. Обществена палата, чиито членове се назначават лично от президента. Първото й заседание бе проведено вчера. Както е тръгнало, може и в Русия да почнат да филтрират интернет-контента и да блокират всичко, що съдържа думите „демокрация“ и „права на човека“. Авторът на The Times твърди, че Западът не бива да се плаши дори от сканадал, когато става въпрос за Иран, газово-нефтените проблеми и зачитането на човешките права (особено в Чечения).

Да, ама руснаците не мислят, че Западът ще се реши на нещо, приличащо на санкции. И то тъкмо заради газово-нефтените проблеми на самия Запад. Днес се очаква ПАСЕ да приеме резолюция, осъждаща въпиющите нарушения на основни човешки права в Чечения. Докладът съдържа данни за поне 80 случая на отвличания, изтезания и убийства на мирни граждани от руските сили за сигурност. Председателят на комисията по външни работи към Държавната Дума не е очарован от факта, но твърди, че тази резолюция няма да има абсолютно никакви последици за руската политика. Анализатори сочат, че тя има за цел да успокои общественото мнение в ЕС, че нещо се прави по въпроса. Но смятат, че докато Европа зависи от руския газ, всичко ще си остане само приказки. И Путин може да продължи да извива ръце и шамаросва западните си колеги с някой пореден шпионски скандал.

А да. Интересна гарнитура към тая история: Газпром се кани да купи Мосфилм.

(Карикатура от The Guardian).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: