Отрицателен пример

17 януари 2006

Пак ли за Китай? Не, тоя път за Русия, която пък не намира, че примерът на Китай е отрицателен.

На 12.01.2006 г. депутатът в Държавната дума Павел Крашенинников на пресконференция обявява, че е внесъл законопроект за изменение на Закона против екстремизма. Поправките предвиждат наказателна отговорност за „разпространяване на екстремистка информация чрез интернет, компютърни игри и други подобни средства“. И кой първи ще попадне под ударите на закона? Сайтовете на чеченците и на защитниците на Ходорковски, естествено. Пък после вече – наред. Колко му е. Като се замисли човек, няма нищо по-екстремистко от компютърните игри. Не е ли така?

Ако някой не е съгласен, то просто нищо не разбира от демокрация. Путин й го обясни това на Меркел оня ден, ама тя май не схвана. Само онемя от изненада, че е толкова невежа по тоя въпрос. Като чете човек руската преса, Владимир Владимирович направо я е ошашавил. И тя вече копче не може да му каже. Даже тия проблеми с човешките права в Чечения, НПО и разни такива ги споменала от кумова срама. За да не й се карат като се прибере.

Е, в западните вестници пишат малко по-други неща. Ама те какво ли не пишат. Например, тия клевети на Дейвид Саттър, публикувани от The Wall Street Journal и разпространени от Dow Jones (не ги е срам!). В интерес на истината, сайтът http://www.inosmi.ru дава руски превод на тази статия.

Забравих да спомена, че макар новият руски закон за неправителствените организации да не е влязъл още в сила, вече е забранена дейността на две фондации – немска и британска, които осигуряват хуманитарна помощ на чеченски бежанци в Ингушетия.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s