Ред или контрол

15 януари 2006

Wiki започва нов проект, улесняващ запазването на анонимността на блогърите. Има версии на китайски, арабски, персийски и английски, предназначени за потребители от Китай, Саудитска Арабия, Иран, Малайзия и Зимбабве.

Не е за чудене – почти не минава ден в някои от сериозните вестници да не се обсъжда поведението на Google, Yahoo!, Microsoft, които се стремят да запазят позициите си на китайския пазар, като съдействат на властите да разширяват цензурирането на Мрежата. Хакери са установили, че в „черния списък“ на забранените думи са включени 987 единици. Сред тях са „свобода“, „демокрация“, „права на човека“, „Далай Лама“ и пр. Благодарение на „помощта“ на американските компании, са затворени стотици блогове, а някои от авторите им излежават присъди в затвора.

Тия дни към IT гигантите, сътрудничещи на китайските цензори, се присъедини и Skype. Защото тях политиката не ги интересувала.
Компаниите не се интересуват от политика и когато със зъби и нокти се борят за свободата на словото във Франция, да речем. През 2000 г. спасили се от нацистките концлагери френски граждани подават съдебен иск срещу Yahoo! заради продажбата на дрънкулки с фашистки символи. Администрацията на сайта се превърна в любимец на защитниците на свободата на изразяване. Само дето позициите на същата администрация, кой знае защо, в Китай и Франция са коренно противоположни. Така или иначе, Yahoo! губи делото пред френския съд и на мен лично ми е трудно да изпитам съчувствие.
От Китай през Франция към САЩ. Тази седмица президентът Буш подписа поправките към Закона против насилието срещу жени (Violence Against Women Act). Поправките криминализират анонимното досаждане чрез e-mail, блогове, форуми и т.н. Да не говорим пък какво ще ти се случи, ако вземеш да напишеш или кажеш нещо, което може да раздразни някого – било шефа ти, било кмета. До две години лишаване от свобода.

Слава богу, вече има прецеденти в съдебната практика на американските съдилища. И съдиите засега стигат до извода, че евентуална присъда по този закон би била противоконституциона.

Да не забравями, че принципите на регулиране в ЕС включват: правото на анонимност в Интернет, неналагане на ограничения в разпространяваната по Мрежата информация, въздържане от въвеждането на блокирания и филтри (с изключение на тези, отнасящи се до ограничавене достъпа на деца до някои категории информация) и т.н.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s